Reciclare deseuri Bucuresti

Reciclare deseuri Bucuresti

 

Masurile luate impotriva poluarii reprezinta o lupta continua atat colectiva, a autoriatilor si ONG-urilor,  cat si  individuala, a fiecaruia dintre noi. 

In ultimii ani, s-au demarat diverse proiecte in aceasta directie, de protejare a mediului inconjuator. ONG-urile au pornit campanii care incurajeaza reciclarea sau colectarea deseurilor ajunse in natura. 

Supermarketurile, de asemenea, au activat campanii care incurajeaza partea de reciclare deseuri prin oferirea accesului la containere de profil cu capacitate mare unde orice persoana fizica care are o cantitate de deseuri fie mica, fie mai mare poate sa le depoziteze pentru reciclare.

 

Reciclare deseuri  – avantaje

 

Inainte de a descoperii avantajele reciclarii trebuie sa cunoastem motivele pentru care este indicat sa reciclam. 

In primul rand, este de mentionat faptul ca suntem obligati prin lege sa reciclam. 

Autoritatile s-au mobilizat si au inceput sa ne puna la dispozitie containere de profil pentru a simplifica procesul de colectare selectiva a deseurilor din propria locuinta. 

Daca acest proces nu este efectuat in mod corect, riscam sa fim sanctionati in mod legal prin amenzi. De asemenea, trebuie sa fim disponibili sau sa oferim acces la containere in ziua prestabilita ridicarii.

Poluarea care a atins cote ingrijoratoare, este un alt motiv pentru care este de preferat sa reciclam, insa acest subiect este mai complex de atat fiindca poluarea se extinde pe mai multe planuri.

Cand vorbim despre poluare, ne referim la calitatea aerului care a scazut in ultimii ani si care continua sa fie in declin. Desigur, unul dintre factorii care contribuie la degradarea calitatii aerului sunt deseurile ajunse in natura sau gropile de gunoi unde ajung acestea in urma supraaglomerarii depozitelor de deseuri. 

Cererea de materie prima duce la defrisari si la fenomene precum despaduririle. In urma acestui proces sunt afectate habitatele naturale ale animalelor sau le este pusa viata in pericol. 

Deseurile ajunse in apa, pe langa contaminarea acesteia, pot ajunge sa vatameze vietuitoarele acvatice, iar deseurile ajunse in sol, in timp duc la degradarea acestuia.

De asemenea, productia din materie prima este mult mai costisitoare si afecteaza economia tarii.

Tinand cont de cele mentionate mai sus, avantajele partii de reciclare deseuri sunt evidente. Asadar, prin reciclare deseuri economisim materie prima si resurse naturale, protejam animalele si habitatele acestora, evitam degradarea calitatii aerului, solului si apelor. 

 

Ce preusupune partea de reciclare deseuri?

 

Reciclarea deseurilor incepe cu colectarea selectiva a acestora. Asadar, dupa colectarea deseurilor, urmeaza ridicarea acestora si transportarea catre reciclator. 

Aici, urmeaza o noua categorisire, fie in functie de calitate(hartia), fie in functie de culoare (sticla). Dupa impartirea pe categorii, se indeparteaza impuritatile si incepe procesul propriu-zis de reciclare fie prin maruntire fie prin topire. 

De regula, noi reciclam: hartie si carton, sticla, plastic si metal insa se pot recicla si lemnul, electrocasnicile, textilele, uleiul si multe altele. 

 

Reciclare deseuri hartie

 

Hartia este un material versatil, de care avem nevoie in diverse situatii, insa pe care o putem conserva prin inlocuirea acesteia cu tehnologia, fiind o strategie de reducere a consumului. 

Reducerea consumului este unul dintre pasii pe care ii putem face pentru a diminua efectele poluarii. Dupa aceasta urmeaza partea de reutilizare, apoi, nu in ultimul rand urmeaza reciclarea. 

Partea de refolosire a hartiei ne ofera o multitudine de posibilitati. Putem sa folosim bucati de hartie atunci cand renovam, in asa fel protejam mobilierul de pete de vopsea. De asemenea, din hartie se confectioneaza usor origami sau decoratiuni pentru Craciun. 

Tot din hartie putem sa improvizam coperti pentru cartile uzate sau hartie de impachetat cadouri personalizata pe placul nostru.

In ceea ce priveste reciclarea hartiei, aceata incepe prin colectarea selectiva urmata de transportarea deseurilor catre reciclator unde incepe categorisirea acestora. Hartia se imparte in 3 categorii: hartie de calitate superioara, hartie cu calitate medie si hartie cu calitate redusa. 

Dupa acest proces incepe reciclarea propriu-zisa prin maruntirea hartiei, apoi se amesteca rezultatul cu apa si alte subtante si se obtine o pulpa care se intinde sub forma unei pelicule subtiri. Aceasta din urma se preseaza pentru a elimina excesul de apa, apoi dupa uscare se obtine foaia de hartie.

 

Tipuri de hartie eligibila pentru reciclare:

  • hartia pentru imprimanta;
  • hartia de impachetat nelucioasa;
  • reviste;
  • caiete;
  • carti;
  • plicuri de hartie.

Tipuri de hartie care nu se recicleaza:

  • hartia patata cu lichide sau cu reziduuri de mancare;
  • hartia mototolita;
  • hartia plastifiata;
  • bonurile fiscale.

 

Reciclare deseuri carton

 

Hartia si cartonul se colecteaza mereu impreuna iar procesul de reciclare, de asemenea este foarte asemanator. Precum hartia, cartonul ofera foarte multe posibilitati de reutilizare. 

In ultima perioada, cum comertul online s-a dezvoltat din ce in ce mai mult, cartonul este preponderent folosit la impachetarea coletelor. Asadar consumul de carton a crescut cosiderabil. 

Pentru a reduce consumul de materie prima (in aces caz este vorba de lemn), este foarte important sa reciclam. De asemenea trebuie sa tinem cont de urmatorul aspect: cartonul are limite din punctul de vedere al reciclarii, mai exact el se poate recicla doar de 4 ori, apoi isi pierde din propietati.

 

Deseuri din carton eligibile pentru reciclare:

  • cartonul uscat;
  • cartonul neplastifiat;
  • cofrajele de oua;
  • cutiile de pizza necontaminate cu reziduuri de mancare (in cazul in care o parte din cutie este murdara, putem sa o indepartam prin taiere si sa reciclam cartonul curat);
  • suportul din carton pentru paharele de cafea.
  • rolele din carton care raman in urma utilizarii prosoapelor de bucatarie si a hartiei igienice;
  • dosarele din carton.

NU se recicleaza: cutiile de lapte (acestea sunt de regula plastifiate), paharele si cutiile din carton plastifiate.

Reciclare deseuri plastic

 

Deseurile rezultate din consumul de plastic sunt unele dintre cele mai periculoase tipuri de deseuri. Prin urmare, se urmareste consumul minim de plastic pe cat este posibil. Mai mult decat atat, supermarketurile si ceilalti comercianti au inlocuit sacosele din plastic cu cele de hartie in acest sens. Urmand aceeasi strategie, firmele de catering inlocuiesc paharele din plastic cu cele de hartie, iar tacamurile cu cele din lemn. 

Asadar, se fac eforturi pentru a reduce consumul de plastic. De asemenea, individual putem sa contribuim la aceasta miscare prin reutilizarea plasticului si prin reciclarea acestuia. 

Hartia se poate recicla de pana la 7 ori apoi isi pierde din propietati, in schimb, plasticul are limite mai mari, el se poate recicla doar de 4 ori si este mult mai nociv decat alte deseuri deoarece rezistenta sa in timp poate sa dureze pana la 1000 de ani.

 

Tipuri de plastic eligibile pentru reciclare:

  • flacoanele din plastic provenite de la bauturi (apa, sucuri) sau cele de la sampon, detergenti, balsam, etc;
  • paharele de unica folosinta;
  • caserolele si cutiile pentru depozitare din plastic.

Inainte de a depozita PET-uri in containerul de profil, este de preferat sa le clatim inainte si sa le turtim. Nu este necesar sa indepartam eticheta, acest proces va avea loc la reciclator.

 

Tipuri de plastic care nu se recicleaza:

  • plasticul contaminat cu diverse substante sau cu reziduuri de mancare.

 

Reciclare deseuri din sticla

 

Spre deosebire de hartie si plastic, sticla nu are limite cand vine vorba de reciclare. Asadar, ea se poate recicla infinit fara a-si pierde din propietati. Reducerea consumului in ceea ce priveste sticla este aproape inevitabila asa ca cele mai bune strategii in acest caz sunt restaurarea/reutilizarea si reciclarea. 

In ceea ce priveste reutilizarea sticlei, sunt o multitudine de variante prin care putem valorifica deseurile de acest tip. Putem sa confectionam suporturi de lumanari din sticlutele de machiaj sau diverse lampi, sau vaze pentru flori pe care le putem personaliza pe placul nostru. 

In ceea ce priveste reciclarea, precum in cazul celorlalte deseuri, procesul incepe cu partea de colectare selectiva. 

 

Tipuri de deseuri din sticla eligibile pentru reciclare:

  • pahare din sticla;
  • sticlute pentru machiaj (clatite in prealabil);
  • borcane;
  • sticle care au continut diverse bauturi.

Tipuri de deseuri din sticla care NU se recicleaza:

  • sticla din care sunt confectionate oglinzile si ferestrele (aceasta este tratata chimic pentru rezistenta iar punctul de topire este diferit fata de celelalte tipuri de sticla);
  • lentilele ochelarilor de vedere;
  • becurile;
  • sticla decorativa;
  • vasele termorezistente.

 

Reciclare deseuri din metal

 

Metalul este unul dintre materialele care se pot recicla infinit fara a-si pierde din calitati, ceea ce il face valoros cand vine vorba de reciclare. Foarte important este sa colectam selectiv si in mod corect metalul. Dozele de suc de exemplu trebuie golite si spalate inainte de a fi puse in containerul special pentru metale, folia din aluminiu nu trebuie sa fie deteriorata si nu trebuie sa contina urme de grasime inainte de reciclare.

 

Tipuri de deseuri din metal eligibile pentru reciclare:

  • dozele de suc;
  • capacele de borcane;
  • cutiile din metal;
  • folia din aluminiu.

Tipuri de deseuri din metal care NU se recicleaza:

  • cutiile cu continut chimic (cutiile care au continut vopsea sau substante chimice nocive);
  • folia din aluminiu deteriorata sau murdara;
  • cutiile care inca au continut.

 

Partea de reciclare deseuri si de valorificare a acestora este foarte importanta atunci cand vine vorba de generatiile viitoare pe care trebuie sa le responsabilizam pentru a adopta un comportament prietenos cu mediul inconjurator.

In aceeasta directie, programele scolare joaca un rol important. In scolii, in special in “Saptamana altfel”, indiferent de denumirea oficiala a acesteia, copiii fac diverse actiuni ecologice.

De asemenea, pe langa evenimentele organizate de scoli, noi putem sa dam exemple in aceasta directie. 

Dintr-o cutie de carton putem sa confectionam in container de profil pentru deseuri reciclabile din hartie. Containerul improvizat putem sa il personalizam cu mesaje care incurajeaza reciclarea.